Karneval

Karnevalene i Brazil er de mest kjente av alle karneval som holdes. Karnevalet i Rio skiller seg fra andre karneval ved at det har utviklet seg til en konkurranse mellom byens sambagrupper, såkalte "samba schools". Konkurransen blir bedømt av dommere.

Hvert år tropper mellom 3000 og 5000 dansere per gruppe opp i Sambodromo, ikledd fargesprakende kostymer og blendende smil. (Smile må de, for det er et av kriteriene dommerne ser på!) De har brukt store deler av året på å forberede seg med kostymer, plattformer og rekvisitter, samt med å komponere musikk og lage koreografi. Plattformene de danser på kalles på engelsk carnival floats. De pyntes omhyggelig i forkant, og er en stor del av oppsetningen.

Inspirasjon

Hvert år velger sambagruppene et nytt tema som de lar seg inspirere av. Det kan være hva som helst, fra dyr til historiske perioder. Under paraden må de illustrere sitt valgte tema gjennom kostymer, musikk, og plattformene de danser på.

Kostymer og plattformer blir designet av sambagruppens karnevaldesigner. I Rio er dette en prestisjefylt stilling som kan plassere karnevaldesignerens navn blant byens kjendiser! God gjennomførelse fra designerens side er viktig, for resultatene blir nøye vurdert av dommerne.

Fest i gatene

Også i gatene blir karnevalet feiret, og noen mener at festene som organiseres av blocos er det beste med hele festivalen. Blocos er en gruppe folk fra samme nabolag, og består av en gruppe musikere og en gruppe festglade. Paradene deres er langt mindre pyntede og formelle enn de i Sambodromo. De mest populære paradene finner sted på Copacabana, Ipanema, Leblon, Jardim Botânico og Lagoa, så vel som i sentrum.

Karneval historisk

Karnevalet stammer trolig fra romersk-katolske tradisjoner med å avstå fra mat og alkohol på visse dager. Før "fastens" begynnelse danset, spiste og drakk de av hjertens lyst. Ordet karneval stammer fra et ord som betyr "fjerning av kjøtt".

Tips

Så svært et arrangement som karnevalet er, vil det selvfølgelig tiltrekke seg lommetyver. Pass derfor godt på verdisakene, og ta helst med så få av dem som mulig. Sørg også for ikke å bli sittende fast midt i en folkemengde. Å urinere på offentlige steder er streng forbudt!

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: