Underkategorier

 

Favela

Favelaene i Brasil er viden kjent som slumområder, fattige strøk som flyter over av dop og vold. Det ble anslått at rundt 6 % av Brasils befolkning bodde i favelaer i 2010, altså 11.4 millioner av 190 millioner mennesker. I Rio bor én fjerdedel av byens 6 millioner innbyggere i favelaer.

Selvbygde hjem

Favelaene stammer fra slutten av 1900-tallet, da tidligere slaver og soldater ble satt fri og flyttet til Rio de Janeiro. Staten ville på den tid imidlertid slette alle spor av den tidligere kolonialismen, og rev ned leiegårdene som huset de fattige. De hadde da ikke stort andre valg enn å bygge sine egne hjem, i områder som var ubebodde og vanskelige å bosette seg i.

Favelaene vokser

Den dag i dag er det noe av det som preger favelaene: en underlig beligghenhet i åsenes skråninger, mange med nydelig utsikt over byen. Etter som flere områder i Rio ble dyrere på grunn av modernisering og urbanisering, vokste favelaene. Innen begynnelsen av 20-tallet var de blitt flere og større, og folk begynte å se på dem som et problem.

Forbud

Det førte til at en lov ble innført i 1937, som forbød utbygging og forbedring av favelaer. Arbeid med å fjerne favelaer ble også iverksatt , og innen 1972 hadde rundt 20% av favelaene i Rio blitt fjernet. Befolkningen ble flyttet til boligkomplekser i regi av staten.

Nåtid

Nær sagt hvert offiselle nabolag ligger i nærheten av en favela. Det finnes i skrivende stund nesten 1000 favelaer bare i Rio. Det bor narkolangere og kriminelle i favelaene, men majoriteten er arbeiderklassefolk som har helt ordinære jobber. De er offere for kriminaliteten i favelaene, ikke pådrivere. Det er det dessverre ikke alle som vet.

Urbanisering i favelaene

Rocinha er Rios største favela. Mellom 150 000 og 300 000 mennesker er bosatt her, og favelaen har gått fra å være en såkalt "shanty town" til et urbanisert slumområde med restauranter, bedrifter, banker, internettkafeer og en egen TV-kanal. Mange favelaer gjennomgår en lignende urbanisering.

Siden 2008 har staten satt ut UPP i gatene, enheter fra politiets fredsstyrke.

Uhøflige kallenavn

Å kalle en beboer i en favela for favelado blir oppfattet som nedsettende. Selve begrepet favela blir oppfattet som politisk ukorrekt, og et høfligere navn er Morro (ås). Det står i kontrast til asfalto (asfalt), som betegner Rios offisielle nabolag.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: