Underkategorier

 

Samba

Samba er en brasiliansk musikk-, sang- og dansestil. Samba slik det er kjent i dag oppsto i favelaene i Rio på 1900-tallet, til forskjell fra den eldre, mer afrikanskinspirerte varianten som stammer fra Bahía.

Fra avsky til aksept

Samba i Rio de Janeiro var lenge en undergrunnsbevegelse som høstet forakt fra over- og middelklassen. Først på 1930-tallet ble samba en mer akseptert uttrykksform som utviklet seg i mange forskjellige retninger. Sambaens kommersielle suksess begynte imidlertid på 60-tallet, godt hjulpet av musikerne Jõao Gilberto og Vinicius de Moraes (se bossa nova) som hedret sambaen som brasiliansk kulturarv.

Myke temaer

En av de mest populære tradisjonelle sambaartistene i Brasil heter Paulinho da Viola (eller Paulo César Batista de Faria, som han egentlig heter). Samba som musikksjanger skal tradisjonelt handle om kjærlighet og savn, ikke politiske temaer og samfunnskritikk. Sangene til Paulinho da Viola har flere ganger blitt valgt ut til å spilles under karneval i Rio, som er en stor hedersbetegnelse for en sambaartist. Noen vil kanskje si at hans lojalitet til tradisjonell samba har gjort ham så populær i Brasil.

Sambagrupper i Rio

Rio de Janeiro utviklet samba de morro, musikk- og dansestilen som regjerer under karneval. I tillegg ble karneval tatt til nøye høyder med såkalte ”samba schools” (kan oversettes til sambagrupper). Disse store dansegruppene har typisk cirka 5000 medlemmer, ofte fra arbeiderklassen, og finnes overalt i byen. Flere av dem er åpne for at turister kan følge med på øvingen, som foregår året rundt.

Sambakurs og -grupper

Rio Samba Dancer er et varmt anbefalt kurs som gir deg en times innføring i samba, før du kan dra ut på nattklubb med instruktøren for å sette lærdommen i praksis. Du kan også enkelt og greit ta et kurs på halvannen time, uten å dra til en nattklubb. Kursene holdes om kvelden i dansestudioet på Copacabana, og instruktørene snakker engelsk. Adressen er Barata Ribeiro street 261 A - Delicate Store.

Mangueira er den nest mest populære sambagruppen i Rio, så vel som en av de eldste. De holder øvingslokalet sitt åpent for besøkende året rundt. Møter du opp på en av de mange dansesamlingene de har i løpet av året, får du sjansen til å se en av de mest prestisjefylte sambagruppene i full dans. Du finner Mangueira i Rua Visconde de Niterói 1072. 

Salgueiro holder i likhet med Mangueira åpent for besøkende året rundt. Det selges øl, drinker, snacks og mat i øvingslokalet. Salgueiro holder til i 104 Rua Silva Teles, i Tijuca

Fra desember til karneval holdes (februar og mars), øver byens sambagrupper i Sambodromo. Ikke alle bruker kostymer, men alle øver på den kommende forestillingen. Det er gratis adgang for offentligheten, som betyr at man kan få med seg litt av karneval selv man kanskje ikke er der mens det pågår. Sambodromo ligger midt i byen, og er lett å ta seg frem til.

Se også siden om karneval i Rio, samt siden om uteliv i Rio.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: