Candelaría-kirken

Candelária-kirken står i sentrum av byen, og er Rios største og eldste kirke. I tillegg til å være en flott blanding av arkitektoniske stiler, har den vært scene for viktige og triste hendelser i byens historie. Den kanskje mest kjente hendelsen var en tragedie som fant sted utenfor kirkens hvite fasade.

Skipbrudent par

Det sies at et par, Antônio de Palmas og hans kone, overlevde et skipsvrak i 1610. Som takk for at de overlevde, bygget de et kapell til ære for Jomfru Maria. 20 år senere begynte utbyggingen av det som i dag er Candelária-kirken. Det er iallefall én variant av historien - det er visst ingen som kjenner alle detaljene.

Arkitektur og interiør

Kirken har gjennomgått en del forandringer i tidens løp. Det eneste som er igjen av den originale kirken er steinfasaden, med domen i kalkstein på toppen. På innsiden finner man neoklassisk interiør i marmor, samt freskomalerier som blant annet forteller historien til Antônio de Palmas som er nevnt ovenfor.

I nyere tid har kirken blitt oppgradert med lamper og spotlights på fasaden. Om kvelden lyser kirken opp, og den ellers hvite domen ser spøkelsesaktig grønn ut. Et nydelig syn! 

Barnemassakren i 1993

23 juli 1993 opplevde Rio et av byens mest rystende tilfeller av politivold - mot barn. En gruppe hjemløse barn, omkring 50 stykker, lå og sov utenfor kirken da en gjeng med politimenn begynte å skyte på dem. Åtte døde. Kun tre av politimennene ble dømt, og det er ennå uklart hvorfor de handlet som de gjorde: én teori er at de tok hevn på grunn av tidligere konflikter med barna, men det går også dystre spekulasjoner om at de kanskje ble betalt av butikk- eller hotelleiere for å "rydde opp" området.

Utenfor kirken ligger et minnesmerke for de åtte barna som ble drept, i form av malte, røde barneskikkelser med hvite omriss på hellene.

Adkomst

Den nærmeste T-banestasjonen til kirken er Uruguaiana. Herifra kan du lett gå til Candelária.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: