Tijuca-skogen

Tijuca-skogen er så viktig for Rio at den også er en nasjonalpark. Da portugiserne ankom Brasil på 1500-tallet, var det mer som en massiv skog enn en by. Avskogingen som ble satt i gang var så omfattende at keiser Dom Pedro II, over 200 år senere, bekymret seg over at vannforsyningen i Rio de Janeiro manglet beskyttelse.

Han iverksatte et tiltak for å plante skogen i Tijuca på nytt, og over 80 000 frø ble plantet i løpet av det 13 år lange arbeidet. Det var langsiktig tenkt, for vannforsyningen i Rio får den dag i dag god hjelp av Tijuca-skogen.

Nasjonalpark

I 1961 ble den enorme skogen også en park: Tijuca National Park. Den ble åpnet i 1961 og besøkes årlig av rundt 1.5 millioner mennesker. Skogen er så stor at den dekker 7% av Rios overflate, og er den største urbane skogen i hele verden.

Med utsikt over byen

Det merker man når man kommer til en utkikksplattform og plutselig kan se ned over Rio de Janeiros bylandskap. Inne i skogen går det over 200 stier og veier, mange av dem markerte slik at man finner hovedattraksjonene. Man kan se huler, fosser og fontener, dammer og broer, og for en matbit finnes det flere restauranter.

Dyre- og planteliv

Over 900 typer planter og 230 dyrearter holder til i Tijuca-skogen, som rødbrøleaper, ozeloter og iguaner, for ikke å snakke om de mangfoldige fargerike fugleartene som tiltrekker seg jevne strømmer med fuglekikkere.

Transport

For å ta seg frem gjennom skogen kan man simpelthen bruke veiene og stiene, men det beste er kanskje å arrangere en guidet tur – da holder man seg orientert og trygg. Veiene er tilpasset for kjøretøy, så det går også an å leie bil og ta seg frem på den måten.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: