Sitio Roberto Burle Marx

Det ble sagt at Brasils mest kjente landskapsarkitekt, Roberto Burle Marx, "malte med planter". Da han døde i 1994, etterlot han seg flere anerkjente skuer i Rio: den svingende mosaikken på flere av byens gangveier og Flamengo-parken, for å nevne noe. Han etterlot seg også sitt eget enorme hageområde: Sitio Roberto Burle Marx.

Tomten

Sitio lar seg oversette til tomt, og det er akkurat det Sitio Roberto Burle Marx er: En tomt som er "malt" med mer enn 3500 plantearter. Tomten dekker nesten en halv kvadratkilometer.

Huset

Roberto Burle Marx var en mann av mange talenter. Talentet hans i matlaging viste han frem i spisestuen da han holdt middagsselskaper for mange av Rios kunstnere. Kunstnertalentene fikk utspring i maleriene og skulpturene som ennå finnes i huset, samt hans store samling med folkekunst.

Marx' drømmestudio

Marx var også maler. Studioet hans ble bygget stein for stein i en rekonstruksjon av et hus han visstnok drømte om. Det har hvelvede vinduer med utsikt over dalen og mangrovetrærne, og på verandaen hviler den siste statuen han arbeidet på.

Marx testamenterte tomten sin til staten i 1985, selv om han fortsatte å bo der til sin død. I dag blir hagen stelt av rundt 20 gartnere.

Hagene

Fordi årstidene ville ødelagt dem, unngikk Marx å bruke blomster i kreasjonene sine. At hagene hovedsakelig er sammensatt av trær og planter, gjør det vakre resultatet enda mer ekstraordinært.

Orkideer, bromelia- og agaveplanter, samt gigantiske palmer er bare en brøkdel av planteartene som finnes i de grønne kunstverkene.

Adkomst

Sitio Roberto Burle Marx ligger vest i utkanten av Rio, rundt en times kjøretur. Besøk til hagen må skje på de faste tidene som er satt av, i skrivende stund 9:30 og 13:30.

Man kan ta bilder utendørs, så lenge man holder seg til gruppen. Å ta profesjonelle bilder er forbudt med mindre man søker om tillatelse på forhånd.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: